Kyseessä oli kaksi rosvoa joiden nimet oli, oikealla puolella Zoathon, ja vasemmalla Chammatha (vanhoissa italialaisissa kirjoituksissa löytyy tällaiset nimet). Nimistä päätellen eivät olleet juutalaisia.

 

Heidän suhtautumisensa Jeesukseen näkyy, jo esikuvallisesti Israelin kansan leiriytymisjärjestyksessä erämaassa. He leiriytyivät ristin muotoon. Siinnä oli kuitenkin oikea ristin puoli hieman lyhyempi, eli lähempänä keskusta, kuin vasen.

 

Oikealla puolella ristillä olija tunnusti Jeesuksen, hän oli sydämeltään lähempänä. Erämaassa oli ristin oikeassa ääripäässä Gaadin suku, jota johti Eliasaf (Jumala on lisännyt), ja totisesti Jumala on lisännyt paljon, Jeesuksen tunnustajien joukkoa. Gaadin suku oli liikkeelle lähtijöistä 7:s.

 

Jeesuksen vasemmalla puolella ristillä olija ei tunnustanut. Ristin vasemmassa reunassa oli erämaavaelluksessa Naftalin heimo, jota johti Ahira (pahuuden veli), joten ristin eräs tärkeä tapahtuma näkyi jo silloin. Jeesuksen kieltäjät ovat Hänen vihollisiaan. Tämä suku lähti aina liikkeelle viimeisenä eli neljäntenätoista (sukuja 12 mutta leiriytyivät 14.sta ryhmässä).

En selitä tarkemmin mitä symboloi 7.s ja 14.sta, mutta sanoma on tärkeä ja selvä.

 

Sinun sanasi on jalkaini lamppu, valkeus minun teilläni.

Koskaan emme tunne liian hyvin Jumalan Sanaa, joka avautuessaan valaisee.

Lukekaa Raamattua rukoillen, se ei ole suljettu kirja!

 

Kirjoitan vielä myöhemmin Simon Kyreneläisestä, joka ei näytä olleen mikä tahansa ”ukkeli” joka joutui kantamaan Jeesuksen ristiä.