Jaak.5: 14. Jos joku teistä on sairaana, kutsukoon luokseen seurakunnan vanhimmat. Nämä rukoilkoot hänen puolestaan, voidellen häntä öljyllä Herran nimessä. 15. Uskon rukous parantaa sairaan, ja Herra nostaa hänet jalkeille, ja jos hän on tehnyt syntiä, se annetaan hänelle anteeksi.

 

Sairaiden voitelua öljyllä perusteellaan tällä kohdalla, ja sitä on selitetty hyväksi ja parantavaksi, joskus hieman erikoisin perustein, moni luulee öljyn olevan se tärkein.

Alkujaan Jeesuksen aikaan tapa oli, että sairas voideltiin öljyllä kokonaan, varsinkin jos katsottiin taudin olevan hyvin vakava, ei vain pieni osa kuten otsa.

 

Raamatunkohdassa kehoitetaan kutsumaan vanhimmat voitelemaan sairaan, ja sen jälkeen seuraa varsinainen pääasia. 

Vanhimpien käsketään rukoilla sairaan puolesta Herran Nimessä, samoin öljyllä voitelu käsketään tehdä Herran Nimessä. 

Huomatkaa mikä parantaa sairaan, jakeen 15 alussa on tärkein kohta ”uskon rukous parantaa sairaan” ja myös synnit annetaan anteeksi. 

Siis vanhimpien rukous uskoen.

 

Kuitenkin öljyllä voitelulla on erittäin tärkeä merkitys, joten sitä ei voi jättää pois, vaan se kuuluu siihen erottamattomasti. 

Lue alempana olevat blogikirjoitukseni ”Risti otsassa UT:ssä, mitä merkillistä erikoista siinnä on? ja ”Ristinmerkki, onko se otsassasi”. 

Niissä näkyy mikä valtava merkitys, tuolla öljyllä tehdyllä ristinmerkillä on, ja miten vakavasti se on otettava.

 

Sairaan öljyllä voitelu on hyvin Raamatullinen tapa joka ei saa jäädä pois, mutta olisi hyvä tietää, niin voitelijoiden kuin voideltujenkin, kuinka syvällinen, ja paljon puhuva se on.

Nykyään ei ole enää tarpeen voidella kokonaan, koska on hyvät lääkkeet, mutta ristinmerkin teko otsaan on erittäin tärkeä.