Joissain uskonsuunnissa kiinitetään kovasti huomiota rukousasentoon, ja väärässä asennossa tehtyä rukousta pidetään joko turhana tai syntinä.

Vapaissa suunnissa usein nähtävää tapaa, ettei kädet ole ristissä, monet uskomattomat pitää merkkinä, ettei sellainen ihminen ole oikea uskova.

Olen itse törmännyt tällaiseen käsitykseen.

Mikä sitten on oikea rukousasento, mitä Raamattu opettaa.

Annan aluksi esimerkkejä.

 

Dan.6: 10. Niin pian kuin Daniel oli saanut tietää, että kirjoitus oli kirjoitettu, meni hän taloonsa, jonka yläsalin ikkunat olivat avatut Jerusalemiin päin. Ja hän lankesi kolmena hetkenä päivässä polvillensa, rukoili ja kiitti Jumalaansa, aivan niinkuin hän ennenkin oli tehnyt.

Daniel rukoili polvillaan. 

 

Luuk.18: 11. Fariseus seisoi ja rukoili itsekseen näin: 'Jumala, minä kiitän sinua, etten minä ole niinkuin muut ihmiset, riistäjät, väärämieliset, huorintekijät, enkä myöskään niinkuin tuo publikaani. 12. Minä paastoan kahdesti viikossa; minä annan kymmenykset kaikista tuloistani.' 13. Mutta publikaani seisoi taampana eikä edes tahtonut nostaa silmiään taivasta kohti, vaan löi rintaansa ja sanoi: 'Jumala, ole minulle syntiselle armollinen'. 14. Minä sanon teille: tämä meni kotiinsa vanhurskaampana kuin se toinen; sillä jokainen, joka itsensä ylentää, alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se ylennetään."  

Tässä kaksi tapaa rukoilla, mutta yksi asento – seisaallaan. 

 

Luuk.22: 41. Ja hän vetäytyi heistä noin kivenheiton päähän, laskeutui polvilleen ja rukoili

Jeesus rukoili Getsemanessa polvillaan. 

Sitten Jeesuksen rukoukset ristillä, jossa Hän roikkui naulattuna. 

 

Raamatussa mainitaan myös maahan heittäytyen rukoilu, kasvoilleen lankeaminen, kumartuneena, maahan kumartuneena, kumartua ja heittäytyä kasvoilleen, langeta jalkojen juureen, kumartua kasvoilleen maahan, langeta jalkain juureen, väkevä huuto ja kyyneleet (asentoa ei mainita), Jaakob rukoili sauvansa päähän nojaten (ilmeisesti seisaallaan), kumartua maahan ja painaa kasvot polvien väliin.

Joskus terveyskin määrittelee pitkälle missä asennossa voi rukoilla. 

 

Eiköhän tuossa ole kyllin esimerkkejä asennoista, että voimme tehdä seuraavanlaisen päätelmän.

Ei asento ole ratkaiseva kuuleeko Jumala meitä, vaan sydämen asenne.

Se taas on oma aiheensa, jota en nyt käsittele.

Jumala kuulee meitä rukousasennosta riippumatta.

 

Tavataan taas ensi lauantaina täällä, jos Jumala suo.

Herran Rauha ja Siunaus, olkoon Kaikkien Teidän Kanssa.