Raamattua vastaan on hyökätty myös profeetta Joonan tapahtumilla, väittäen niiden olevan mahdottomia, katsotaan lyhyesti olivatko. Moni pitää kirjaa lähes merkityksettömänä.

Olen puhunut aiheesta seurakunnassa, mutta kaikki eivät olleet kuulemassa, ja niillekin jotka olivat muistin virkistämiseksi. Aloitan voiko mikään kala niellä Joonan.

Joona.2:1 Mutta Herra toimitti suuren kalan nielaisemaan Joonan. Ja Joona oli kalan sisässä kolme 

päivää ja kolme yötä.

Alkuperäisessä hepreankielisessä Raamatussa on sanat dag gadol, dag = kala, gadol = suuri.

VT:n kreikankielisessä käännöksessä on sana Keetos, tarkoittaa meripetoa.

 

Matt.12.40 Sillä niinkuin Joonas oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin on myös Ihmisen Poika oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä.

 

Luullaan että valaat voi niellä korkeintaan pikkukaloja. Tämä pitää paikkansa vain ryhävalailla. Toinen ryhmä Hammasvalaat voivat helposti niellä vaikka ihmisen.

 

Vaihtoehtoja on 3, ja kerron ne, että huomaatte, ettei tapahtuma ole ollut mahdoton.

I Vaihtoehto. Tutkijoiden mukaan todennäköisin nielijä on ollut Kaskelotti.

Suurimmat yksilöt ovat noin 20m pitkiä ja painavat noin 50 tn.

Valtava kulmikas pää on noin kolmanneksen ruumiin pituudesta, ja hampaat on vain alaleuassa.

Kaskelotin sisältä on löytynyt kokonaisena jopa 7m pitkä hai, joten se pystyy aivan hyvin nielaisemaan ihmisen. Kalahan nieli Joonan. 

Kaskelotti oksentaa suoliston tyhjäksi matalikolle yleensä juuri kuollessaan, nythän kala oksenti Joonan kolmantena päivänä. 

 

Eräästä tiedelehdessä  oli juttu. Helmikuussa 1891 valaanpyyntialus Star of the East, oli Falkland'in saarten lähellä. Pyydystäessään suurta kaskelottia, kaksi miehistä sai iskun valaan pyrstöstä, toinen hukkui ja toinen, James Bartley, katosi. Kun kaskelotti saatiin lopulta laivaan ja sen maha aukaistiin, sisältä löytyi James Bartley hengissä, 6 h kuluttua katoamisestaan.

 

II Vaihtoehto. Kaskelotin lähisukuinen valas jonka luuranko on löytynyt. Sillä oli 38cm hampaat.

 

III Vaihtoehto: Valashai on suurin tunnettu hai, ja voi kasvaa 13 m pituiseksi ja painaa yli 20 tn. Senkin elimistö sopii tähän. Kita on valtava, ja pienikin valashai voi niellä helposti kaksi ihmistä. 

Normaalisti se käyttää ravintonaan pääasiassa planktonia ja pieniä krilliäyriäisiä.

Jos valashai nielee jotain suurta mitä ei sulata, se tyhjentää mahansa hitaasti, kääntämällä sen sisuksen nurin ja työntämällä kitansa kautta ulos. Sen mahasta voi liukua ulos liman peittämällä matolla. Näin se oksentaa.

 

Kuten huomaatte tapaus ei ole mahdoton, arvoitukseksi jää vain mikä näistä kolmesta.

Seuraavassa osassa lisää Joonan kirjan valtavasta sisällöstä ja opetuksesta.