Joh.20:4. Ja he juoksivat molemmat yhdessä; mutta se toinen opetuslapsi juoksi edellä, nopeammin kuin Pietari, ja saapui ensin haudalle. 5. Ja kun hän kurkisti sisään, näki hän käärinliinat siellä; kuitenkaan hän ei mennyt sisälle. 6. Niin Simon Pietarikin tuli hänen perässään ja meni sisälle hautaan ja näki käärinliinat siellä 7. ja hikiliinan, joka oli ollut hänen päässään, ei pantuna yhteen käärinliinojen kanssa, vaan toiseen paikkaan erikseen kokoonkäärittynä. 8. Silloin toinenkin opetuslapsi, joka ensimmäisenä oli tullut haudalle, meni sisään ja näki ja uskoi.

 

Israelissa oli ikivanha tapa, antaa vieraalle hikiliina, jolla sai pyyhkiä hikeä kasvoiltaan. Lähtiessä vieras laittoi sen joko kokoon rutistettuna, tai huolellisesti käärittynä sen paikan viereen jossa oli ollut, joko syömässä, tai muuten seurustellut. Kummallakin tavalla oli oma merkittävä sanoma.

Jos liina oli rutisteltu aivan kasaan, niin se tarkoitti, että vieras oli erittäin tyytyväinen saamaansa kohteluun, ja oli valmis tulemaan myöhemminkin.

 

Jos liina oli hyvin huolellisesti kääritty, sen paikan viereen jossa vieras oli ollut, niin se tarkoitti, että vieras oli erittäin tyytymätön saamansa kohteluun, eikä ikinä halunnut tulla siihen paikkaan.

Nyt Jeesuksen sanoma oli selvä, Hän ei ikinä palaisi hautaan, ja kohtelu oli ollut huonoa.

 

Sen ajan kulttuuri avasi tämän kohdan, joka ei avaudu meidän perinteistämme käsin.

 

Jatkan vielä sarjaani Pääsiäisestä vähän myöhemmin.