Tämä on ollut kiistanalainen kohta eriseurakuntien, ja uskonsuuntien opetuksessa. 

Jo se aiheuttaa erimielisyyttä mitä on pelastus, ja kuka on pelastunut. 

Lyhyessä kirjoituksessani käsittelen asiaa vain siltä kantilta, että pelastunut on ihminen, joka on tullut tietoisesti uskoon, ja lähtenyt seuraamaan Jeesusta. 

Sitten kuitenkin hän on lähtenyt maailman teille ja hyljännyt Jumalan.

 

Tästä osa opettaa, että ihminen voi sen jälkeen tehdä, vaikka mitä syntiä, miten paljon ja millaista hyvänsä, ei hän voi joutua kadotukseen, vaan taivaspaikka on varma, ilman parannusta ja katumista. 

Asiasta on kuitenkin Raamatussa selvä opetus, sekä esimerkkejä.  

 

Matt.12:43 43. Kun saastainen henki lähtee ihmisestä, kuljeksii se autioita paikkoja ja etsii lepoa, eikä löydä. 44. Silloin se sanoo: 'Minä palaan huoneeseeni, josta lähdin'. Ja kun se tulee, tapaa se huoneen tyhjänä ja lakaistuna ja kaunistettuna. 45. Silloin se menee ja ottaa mukaansa seitsemän muuta henkeä, pahempaa kuin se itse, ja ne tulevat sisään ja asuvat siellä. Ja sen ihmisen viimeiset tulevat pahemmiksi kuin ensimmäiset. Niin käy myös tälle pahalle sukupolvelle."   

 

Tässä on kerrottu ihmisestä, jossa on ollut jopa saastainen henki, mutta ihminen on tullut uskoon ja henki on lähtenyt. 

Jos ihminen ei ole lähtenytkään kokosydämisesti seuraamaan Jeesusta ja siksi häneen ei ole päässyt tulemaan Pyhä Henki niin seuraukset näkyy.

Eli ei tämän kohdan mukaan kerran pelastettu, ole aina pelastettu.

 

2.Piet.2: 20. Sillä jos he meidän Herramme ja Vapahtajan Jeesuksen Kristuksen tuntemisen kautta ovat päässeetkin maailman saastutuksia pakoon, mutta niihin taas kietoutuvat ja tulevat voitetuiksi, niin on viimeinen tullut heille ensimmäistä pahemmaksi. 21. Parempi olisi heille ollut, etteivät olisi tulleet tuntemaan vanhurskauden tietä, kuin että sen tunnettuaan kääntyvät pois heille annetusta pyhästä käskystä. 22. Heille on tapahtunut, mitä tosi sananlasku sanoo: "Koira palaa oksennukselleen", ja: "Pesty sika rypee rapakossa".  

 

Tässä on toinen kohta, jonka sanoma on hyvin selkeä. 

Nyt on aivan selvästi kyse jo kauemmin uskossa olleista, mutta sitten lähtevät maailman teille, eikä heillä ole syntiä vastaan puolustajaa Pyhää Henkeä, vaan he palaavat entiseen tilaansa, joka näyttää olevan Jumalan silmissä pahempi kuin ennen uskoon tuloa.

 

Nämä kohdat eivät tarkoita sitä, etteikö langenneen olisi mahdollista uudistua, vaan sitä. ettei langenneeseen tilaan jäävällä ole kuoltuaan taivaspaikka Jumalan Sanan mukaan odottamassa. 

On vaarallista langennut tuudittaa siihen käsitykseen, että vanhalla hylätylläkin uskolla mennään taivaaseen. 

 

Yksi esimerkki Raamatusta. Juudas Iskariot oli varmasti alkuun vahvasti uskossa. 

Olihan hän niiden kahdentoista apostolin joukossa Matt.10:1-4, jotka Jeesus lähetti alussa kiertämään ja julistamaan Jumalan Valtakuntaa ja tekemään ihmetekoja. 

Samoin hänen oli valittu kaitsijaksi, joka ilmenee Ps.109:8 ja Apt.1:20 (toinen ottakoon hänen kaitsijatoimensa).

Kuitenkin Juudas hylkäsi Jeesuksen. Jeesus käyttääkin hänestä kerran nimitystä ”kadotuksen lapsi” (Joh.17:12).

Meidän on vaellettava joka päivä Jeesuksen ristin tietä!