17. Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Sille, joka voittaa, minä annan salattua mannaa ja valkoisen kiven ja siihen kirjoitetun uuden nimen, jota ei tiedä kukaan muu kuin sen saaja.'"    

Mitä voittaa? Synnin, kiusaukset, kärsimykset, koettelemukset. 

Bileam on esimerkki ihmisestä, jolle Jumala puhuu, mutta joka ei silti voita. 

Voittajille on luvassa salattua mannaa. 

Tämä on tärkeä kohta, mitä oli salattu manna, joka on salattua, mutta myös hyvin tunnettu. Kansa söi eräm. mannaa, se oli heidän leipänsä.

Mannaa oli Liitonarkissa Kaikkein pyhimmässä, ihmisiltä salassa. 

Joh.6:31. Meidän isämme söivät mannaa erämaassa, niinkuin kirjoitettu on: 'Hän antoi leipää taivaasta heille syötäväksi'." 32. Niin Jeesus sanoi heille: "Totisesti, totisesti minä sanon teille: ei Mooses antanut teille sitä leipää taivaasta, vaan minun Isäni antaa teille taivaasta totisen leivän. 33. Sillä Jumalan leipä on se, joka tulee alas taivaasta ja antaa maailmalle elämän.  

Sitten jakeet. 

48. Minä olen elämän leipä. 49. Teidän isänne söivät mannaa erämaassa, ja he kuolivat. 50. Mutta tämä on se leipä, joka tulee alas taivaasta, että se, joka sitä syö, ei kuolisi. 51. Minä olen se elävä leipä, joka on tullut alas taivaasta. Jos joku syö tätä leipää, hän elää iankaikkisesti. Ja se leipä, jonka minä annan, on minun lihani, maailman elämän puolesta."  

Vielä tämä täydentää.

58. Tämä on se leipä, joka tuli alas taivaasta. Ei ole, niinkuin oli teidän isienne: he söivät ja kuolivat; joka tätä leipää syö, se elää iankaikkisesti."  

Salattu manna on Jeesus ja Jumalan Sana, sillä Jeesus on myös Jumalan Sana. 

Joh.1: Alussa oli Sana, ja Sana oli Jumalan tykönä, ja Sana oli Jumala. Myös. Ilm.19:13  

Huomatkaa, kuinka voimakkaasti Jeesus tulee esiin, merkityksettömän tuntuisissa sanonnoissa.

 

Jos Jumala suo, niin noin viikon kuluttua tavataan täällä, ja silloin katsotaan valkoisen kiven eri merkityksiä. 

Olkaa Siunatut, Jeesuksen meidän Herramme nimessä ja veressä.