Luuk.2: 9. Niin heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus loisti heidän ympärillään, ja he peljästyivät suuresti.

Mikä oli tuo kirkkaus, ja esiintyikö se ensimmäisen kerran Raamatussa?

Se näkyy jo aivan alussa katso 1.Moos1: 3. Ja Jumala sanoi: "Tulkoon valkeus". Ja valkeus tuli. 4. Ja Jumala näki, että valkeus oli hyvä; ja Jumala erotti valkeuden pimeydestä.
5. Ja Jumala kutsui valkeuden päiväksi, ja pimeyden hän kutsui yöksi. Ja tuli ehtoo, ja tuli aamu, ensimmäinen päivä.

Huomatkaa valkeus tuli  ensimmäisenä päivänä. Kolmantena päivänä Jumala loi kasvit. Edellisen luvun jakeet 11 - 13.

Tästä ensimmäisestä valkeudesta ikivanha rabiininen selitys sanoo "Se valkeus oli Messiaan valkeus".

Jumala loin auringon ja kuun neljäntenä päivänä, näkyy saman luvun jakeissa 14 - 19. Kasvitkin kasvoivat aluksi Jumalan valkeudessa.

Ilmestyskirjan lopussa näkyy, että Uusi Jerusalem ei tarvitse kuuta eikä aurinkoa vaan Ilm.21: 23. Eikä kaupunki tarvitse valoksensa aurinkoa eikä kuuta; sillä Jumalan kirkkaus valaisee sen, ja sen lamppu on Karitsa.

Valkeus joka loisti kedolla, oli juuri tuo valkeus, joka näkyy Raamatun alussa ja lopussa, eli Messiaan (Jeesuksen) valkeus.

Tästä asiasta olisi paljon sanottavaa, mutta tämä riittäköön tähän.