Golgatasta lauletaan kalliona tai vuorena, vaikka Raamattu ei missään kohdassa puhu kyseessä olleen kallion, tai vuoren.

Golgatan nimitys ”Pääkallonpaikka” juontaa aivan muusta kuin tappopaikasta.

Se oli alue, jonne koottiin seudun asukkaat tutkittavaksi, mitä he omistivat, ja sen mukaan määrättiin verot. Aina oli kyseessä aukea, ja tarpeeksi laaja paikka mihin väki sopi, ja jonka sotilaat voivat piirittää.

Tutkimuskeinot olivat hyvin julmia ja ihmiset saatiin ”tunnustamaan” sellaistakin mitä eivät omistaneet.

Menetelmä oli käytössä keisari Augustuksen määräämään ”ensimmäiseen verollepanoon” asti.

Kyseessä ei siis ollut kallio, johon kaiken lisäksi olisi ollut mahdoton pystyttää ristejä.

Matt.27:54. kertoo kansan ja sotapäällikön nähneet myös temppelin esiripun halkeamisen.

 

Nykyiset oletetut Golgatan paikat ovat lähinnä luoteeseen temppelistä. Temppelin sisäänkäynti oli kuitenkin itään, joten luoteesta päin olisi ollut mahdoton nähdä esiripun halkeamista.

Lisäksi toisessa oletetuista Golgatoista oleva hieman pääkalloa muistuttava muoto johtuu paikalla 1600 – 1700 luvulla olleesta Turkin vallan ajan kivilouhimosta.

Olisikohan Golgata sittenkin temppelin itäpuolella, elikkä ei siellä missä on oletettu.

 

Tämä ei ole mikään autuuskysymys, mutta ehkä osoitus, että Jumala jostain syystä on halunnut salata tarkan paikan ihmisiltä. Paikasta olisi voinut tulla myöhemmin pääasia, ja itse Golgatan tapahtumat olisivat jääneet sivuun. Toisin sanoen otsikkoni kysymys ei olekaan tärkeä, vaan tärkeää on  ainoastaan se ”Mitä tapahtui Golgatalla”?

Tämän kirjoitukseni saa kumota, jos olen väärässä. Päätelmäni perustuu Raamattuun, ja Rooman historiaan, erikoisesti verotuskäytäntöihin ennen, ja jälkeen Jeesuksen syntymän, sen ajan muistinpanojen mukaan.